Széchenyi Projekt

Széchenyi Projekt 2015 Széchenyi Projekt 2015

„A Zsókavár utcai akcióterület III. ütemű fejlesztése szociális célú városrehabilitáció témában”
megnevezésű, KMOP-5.1.1/B-12-k-2012-0002 számú projekt,
„MP-KMOP-5.1.1/B-12-XV.KER - 17  – Ne legyél áldozat ”
programelem megszervezése és lebonyolítása”


A kerület biztonságának, valamint a kerületi lakosok biztonságérzetének növelése,
ennek érdekében az áldozattá válás megelőzése az egyesületünk oktatásának kiemelt célja.

Lakótelepünkön nemcsak a betörések, lopások, rablások, de a személy elleni támadások is nagy számban előfordulnak, ugyanakkor a kerület más részein sem ritkák ezek az események.

A lakosok biztonságérzetének fokozása, a környék biztonságosabbá tétele soktényezős feladat.
Oktatásunk keretében a közös védekezés, illetve a lakosok egyéni szerepvállalása kerül előtérbe. Olyan, az áldozattá válás megelőzését, a lakosok saját védelmének erősítését célzó program megvalósítása a cél, ahol az erőszakos cselekményektől az egyik leginkább veszélyeztetett társadalmi rétegek megszólításával és képzésével a közbiztonság és a biztonságérzet javulása érhető el.

A gyerekek, fiatalok önvédelemre való képessége, a veszélyes helyzetekben való megfelelő reagálás nemcsak konkrétan az ő biztonságukat szolgálja, de szüleik komfort és biztonságérzete is nő, az oktatás révén egyrészt közösségi élményt, másrészt felelős és lojális magatartást is elsajátíthatnak.

Önvédelmi és bűnmegelőzési programunk támogatása tehát a cél, amely a kerületben élő gyerekeket, fiatalokat megszólítja, eléri, bevonzza, számukra hatékony, jól elsajátítható és használható önvédelmi technikákat tanít, segít az áldozattá válás megelőzésében, elkerülésében, felkészít a lehetséges veszélyes helyzetekre.

A program során minden, 5-20 év közötti fiatal elérése a cél, akik nemcsak a koruknak, de nemüknek megfelelő alapfelkészítésben részesülnek.

A programunk célja, hogy a kerületünkhöz tartozó oktatási intézményekben egységes oktatási anyagból, oktatási szemlélettel képezzük a gyerekeket, korukhoz igazodva megismerhessék a leggyakrabban előforduló veszélyes helyzeteket és elsajátíthassák a különböző önvédelmi módszerek alapjait.
Kevesebb baleset történik, illetve azok kimenetele enyhébb lefolyású, a rendszeres mozgás megoldást nyújthatna az elhízás ellen. A gyermekek szabadidejüket nem az utcán csatangolva, bandákba verődve, vagy jobb esetben a számítógép előtt ülve töltik el. A kiválasztott gyerekek élsportot űzhetnek, és öregbíthetik a kerület hírnevét.

Célunk az áldozattá válás megelőzése, a kockázatok minimalizálása, közösségi szellem erősítése. Amíg az óvodákban célunk az egészség, mozgás hosszútávú tervezése, addig a másik oldalon a „kisfelnőttek” megóvása.
Hogyan ismerhetjük fel a számunkra veszélyes szituációkat, és hogyan kerülhetjük el azokat. – ha sikerül. És ha nem?
Hogyan, milyen eszközökkel vehetjük fel a harcot, vagy hogyan térhetünk ki egy veszélyes szituációból?

Természetesen más megközelítés vonatkozik a fiúra, más a lányokra, - nemükből adódóan. Az óvodai programban a délutáni nyílt napokon a szülőket kívánjuk elérni, bevonni, illetve felhívni a figyelmüket a gyerekeket érhető veszélyforrásokra, azok elkerülésének lehetőségeire.
Az iskolai programban főként a bántalmazás, a szexuális erőszak, a különböző agresszív vagy veszélyes helyzetek elkerülésének lehetőségei/esélye, a veszély felismerése és az alapvető önvédelmi technikák, módszerek megismertetése, gyakorlása a fő cél.

A program során a kerület középfokú oktatási intézményeiben illetve az óvodákban jelenünk meg és a lehető legtöbb osztály/óvodás csoport bevonásával tartunk önvédelmi előadásokat melyekben az elméleti oktatáson-felkészítésen túl a gyerekek/fiatalok életkori, nemi és testi adottságaihoz igazodva lehetőségük nyílik egyszerű és hatékony önvédelmi fogások kipróbálására, gyakorlására.
Szituációs gyakorlatokat végzünk, amelyben biztonságos környezetben élik át és tapasztalják meg egy esetleges támadás során fellépő reakciókat, érzéseket, az agresszió és a félelem kezelésének szükségességét, majd ezek megbeszélése, tapasztalatok értékelése, feldolgozása történik közösen.

Óvoda:
 • mozgáskultúra fejlesztése, előkészítés az iskolai testnevelésre
 • igény kialakítása a mozgásra
 • szocializáció
 • feszültség levezetése
 • fegyelemre, tiszteletre nevelés

Szakmailag: mozgáskoordináció fejlesztése különböző játékos gyakorlatokkal, esés-, zuhanás tanulása, test-test elleni küzdelem a földön


Középfokú tagozat
 • mozgáskultúra fejlesztése
 • igény kialakítása a mozgásra
 • szocializáció
 • feszültség levezetése
 • fegyelemre, tiszteletre nevelés
 • irányadás, lehetőség biztosítása a rendszeres mozgásra
 • agresszivitás kontrollálása
 • inspiráció
 • választás az önvédelem mértékére, elkerülve a sérüléseket

Szakmailag: mozgáskoordináció fejlesztése különböző játékos gyakorlatokkal, esés-, zuhanás tanulása, test-test elleni küzdelem a földön, az önvédelem alapjainak megtanulása, ütések-rúgások hárítása, szabadulás fogásokból, fojtásokból,  feszítésekből, egyszerűbb dobások, földre vitelek, az elsősegély alapjai, ájulás eszméletvesztés esetén, fájdalomcsillapítás.


Jól tudjuk, egy óra oktatás szinte csak arra elegendő, hogy felkeltsük az érdeklődést, és tapasztalatból tudjuk, főleg azokat kellene elérnünk, akik maguktól nem jelennek meg különböző önvédelmi edzésen…
Ezért nekünk kell mennünk, és örülünk, mert ebben nagy segítséget kapunk az óvodák és iskolák pedagógusaitól! (szeptemberben visszavárnak, és mi örömmel megyünk)

A sportegyesület célja a tömegsport, a minőségi sport, valamint a szabadidő ésszerű és hasznos eltöltése, mint egészségmegőrző, betegségmegelőző tevékenység népszerűsítése és fejlesztése. Céljaként tűzte ki a fiatalok sportszeretetre-, egészséges életmódra és életfilozófiára nevelését.

Szervezetünk 1976 óta létezik, az öntevékeny szerveződések egyik első példája volt a városrészben, több sikeres szakosztállyal és egyre növekvő tagsággal rendelkezünk.
Külön kiemelnénk harcművészeti szakosztályainkat, amelyek az óvodásoktól kezdve a nagypapa korúakig mindenki számára külön csoportot biztosít, és az eltelt évek alatt hírnevet és elismerést vívott ki magának.


A szórólapjaink közül a piros az óvodásoknak, a kék az iskolásoknak szól.


Néhány kép ízelítőnek a hangulatból:


 

Képgalériánk az alábbi képre kattintva tekinthető meg:

 

 

Ha tetszett ide kattintva letölthető offline futtatható alkalmazásként (Windows-ra)

Képgalériák helyszínekre bontva itt találhatóak:


 
TwitterG+LinkedInDigg

Kereső

SZJA 1%

Támogass minket adód 1%-ával!

Adószámunk:

19807056-1-42


A már előre kitöltött 1%-os nyomtatványt
ide kattintva letöltheted.

Az oldalt készítette és üzemelteti:

Webneked! - (nem csak) Informatikai Portál


Hallgasd kedvenc rádiódat a neten, akár mobilon is!